Sprawdź, gdzie kupić sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wracają do menu Polaków. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, dotychczas mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych atutach fermentowanej żywności nie można zapomnieć również o napojach takich jak kombucza, maślanka albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych jarzyn. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają łatwo i szybko dostarczyć naszemu ciału substancje konieczne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie witaminy w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie mnóstwo związków wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kwaszonek to też wspaniałe źródło witamin. Godne uwagi jest zwłaszcza duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tego napoju ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K oraz duże nasycenie solami mineralnymi.
Czemu trzeba pić sok z kapusty kiszonej?
Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej pożytecznie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Dodatkowo nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody żołądka. Wzmagają one także apetyt i działają osłonowo w czasie terapii antybiotykami i wzmagają apetyt.
Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]