Robienie zakupów Wszystko o zdrowiu Żywność

Sok z buraków kiszonych i z kiszonej kapusty – bomba witaminowa

Zobacz, gdzie kupić kiszony sok z buraka, wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.

Od wieków w rodzimej kuchni korzysta się z kiszonek. W ostatnich latach jednakże notorycznie wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który dzisiaj często spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach ze zdrową żywnością.

Sok z kapusty kiszonej – ogromne ilości żelaza i witamin

Zapewne każdy z nas za młodych lat pił sok z kapusty kiszonej. Nasze babcie same przyrządzały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po wykorzystaniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że napój jest kwaskowaty, lecz niezmiernie zdrowy. I nie były w błędzie! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy PP, E, A oraz C, jak również przeróżne minerały, jak m.in. magnez, cynk oraz żelazo. Wiele osób ma trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, lecz rekomenduje się pić go regularnie, ponieważ jest on grzybo- i bakteriobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, usuwa toksyny z organizmu i ma dobry wpływ na pracę jelit, a więc może być pomocny w procesie odchudzania. Przede wszystkim zaś pomaga uzupełnić niedostatek kwasu askorbinowego, co zwiększa odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać maksymalnie 250 ml soku na dzień.

Sok z kiszonych buraków ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne

Sok z kiszonych buraków jest innym odżywczym sokiem, którego używamy od wieków w kuchni, a który pijemy też jako zdrową przekąskę. W jego składzie znajduje się masę witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: zapobiega zatwardzeniom, wyostrza koncentrację, a równocześnie redukuje poziom cholesterolu we krwi. Pomimo że buraki charakteryzują się wysoką zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się aczkolwiek jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm albo schorzenia nerek.

Jeżeli nie masz czasu, by przyrządzać soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz zakupić je w ulubionym sklepie lub założyć na nie zamówienie przez internet w sklepie internetowym producenta. Pamiętaj jednak, iż tego typu soki należy magazynować w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]