Wszystko o zdrowiu

Niedobór witamin i jak mu zaradzić

Niedobór witamin to często pojawiający się problem, spowodowany brakiem zróżnicowanej diety. Szybkie tempo życia powoduje, że nie zwracamy uwagi na to, co jemy.Często jest ona uboga w odpowiednie dawki witamin i minerałów. Problem nasila się w okresie jesienno-zimowym, kiedy zjadamy mniej świeżych warzyw i owoców Jak zatem przeciwdziałać skutkom niedoborów witamin?

Na początku warto zapoznać się z witaminami i minerałami, których możemy mieć w niedostatecznej ilości.

Naturalny Beta-karoten – prowitamina A

W celu zapewnienia dziennej dawki beta karotenu wystarczy wypić szklankę soku marchwiowego. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym soki to bardzo dobre rozwiązanie. Witamina A wpływa na prawidłowe funkcjonowanie wzroku, dlatego warto zadbać o jej odpowiedni poziom, zwłaszcza jeśli pracuje się przy ekranie monitora lub w jako kierowca. Oprócz marchwi, witaminę A znajdziemy w dyni, groszku, fasolce szparagowej, koperku i jarmużu. W przypadku owoców warto sięgnąć po morele, brzoskwinie, melony i śliwki.

Witamina C

Jest szczególnie ważne w tym okresie. Znacząco wpływa na zachowanie odporności, dlatego należy zwrócić uwagę, aby nie brakowało jej w diecie. Aby wzmocnić odporność i zapewnić odpowiedni poziom witaminy C, należy sięgnąć przede wszystkim po owoce cytryny, pomarańcze czy grejpfruty, a zima to najlepszy czas na ten typ owoców. Jednak witaminę C możemy znaleźć także w papryce, pomidorach, szpinaku czy brokułach.

Witamina E

Znana przede wszystkim jako przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia. Jej niedobór może prowadzić także do niedokrwistości i zmian w układzie nerwowym. Aby uzupełnić jej niedobory należy sięgnąć po oleje roślinne, nasiona i razowe pieczywo. Znajdziemy ją także w warzywach liściastych np. szpinaku, pietruszce i sałacie. W okresie zimowym warto także sięgać po soki wielowarzywne w celu uzupełnianie jej niedoboru.

Witamina B6

Warto wspomnieć także o witaminie B6, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Jej niedobór może być przyczyną stanów depresyjnych, problemów ze snem czy koncentracją. Najwięcej witaminy B6 znajduje się w nabiale. Jednak możemy ją znaleźć także w niektórych warzywach np. marchwi, groszku, szpinaku czy ziemniakach.

Jak radzić sobie z niedoborami witamin zimą?

Przede wszystkim warto skorzystać z oferty mrożonek. Warzywa przygotowywane w ten sposób nie tracą właściwości odżywczych w procesie mrożenia. Warto pamiętać jednak, żeby nie rozmrażać warzyw przed gotowaniem, bo powolne odmrażanie powoduje utratę niemal 50% wartości odżywczych. Mrożone warzywa najlepiej wrzucić do gotującej się wody na krótki czas. W ofercie znajdziemy zarówno mieszanki warzyw, ale także fasolę szparagową, szpinak czy owoce.

Warto zainteresować się także kiszonymi warzywami, zawierającymi wiele cennych składników odżywczych. Są one źródłem witamin C, E i K, a także witamin z grupy B. Wspomagają odporność, mają działanie probiotyczne i zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Najbardziej popularna jest kiszona kapusta i ogórki. Jednak kisić można większość warzyw np. paprykę, czosnek czy buraki.

Warto pamiętać, że witaminy pochodzące z naturalnych źródeł są o wiele lepiej przyswajane przez organizm niż te suplementowane. Zróżnicowana dieta to podstawa dobrego zdrowia i samopoczucia. Ważne jest, aby z jedzeniem dostarczać odpowiednich makro i mikroelementów.