Robienie zakupów Żywność

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Więcej informacji o kiszonkach.

Warzywa kiszone są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to typowo słowiański frykas, z rzadka napotykany w pozostałych regionach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko w Europie, ale również w obu Amerykach oraz w Azji.

Z jakiego powodu kwaszone przetwory z warzyw są popularne?

Badacze historii potwierdzili, że metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w soli czy też w occie, stosowana jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci. Technika ta najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z terenów antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niska kwasowość roztworu, w którym się je zanurza, powstrzymuje namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilka wieków temu była to perfekcyjna metoda, aby zwiększyć czas przydatności do konsumpcji ryb, mięsa oraz warzyw niekiedy o kilkadziesiąt tygodni. W rezultacie pojawił się obyczaj przyrządzania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o jesieni i zimie. Kwaszonki od zarania swojej obecności słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Mają one między innymi mnóstwo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na gnilca. Co interesujące, w naszym języku kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt przykładowo z buraka cukrowego czy ziemniaków.

Kiszonki na świecie

Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie na wszystkich kontynentach, także w Kanadzie oraz w Stanach zjednoczonych, gdzie ten typ przetworów warzywnych nie jest nazbyt popularna. Lecz pickle są tam bodajże niesłychanie lubianym składnikiem hot-dogów, kanapek oraz hamburgerów. W naszym kraju obok ogórka, bardzo popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania surówek oraz zup. Ale nie tylko te warzywa można kisić. W różnych krajach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, czosnek oraz owoce (np. cytryny).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im chrupkości i kwasowości. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się bazą bądź ważnym dodatkiem do setek przepisów narodowych. Warto wiedzieć, że smak kiszonych przetworów różnić się w poszczególnych regionach świata, ponieważ jest on zależny od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek kiszony według standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Nasze dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]